Csapatmunka

A játék többségében egyedül is játszható, viszont vannak dolgok amiket vagy csak csapatban lehet, vagy csapatban jobb csinálni. Az Elder Scrolls Online egy MMO RPG, ahol az MMO (Massively Multiplayer Online) jelentése, hogy sok játékos játszhatja/játssza egy időben, és az RPG (Role Playing Game) jelentésére a “szerepjáték” kifejezést szokás használni, ami pontatlan ebben a formájában. Szerepvállaló játék lenne a megfelelő. A “szerep” feladatot/feladatkört jelent csoporton belül. Ezekből három fő feladat van, illetve ezekből lehet vegyes karakter is, de csak vagy hiányos ismeretekkel, vagy tökéletesen szervezett csoportokban. Átlagos játékismeretnél az ember igyekszik egy feladatnak tökéletesen megfelelni. A három alap feladat pedig a következő:

  • Sebző (DD-Damage Dealer, régen DPS-Damage per Second), nekik a feladatuk a lehető legtöbb sebzés az ellenfélre, az általuk elérhető legkevesebb bejövő sebzéssel. Azaz nem elég, hogy megállnak egy helyben és támadják a bosst, szükség esetén arrébb kell lépniük, hogy a boss/mobok ne sebezzék őket, illetve, ha valaki meghal a csapatban, nekik is feladatuk az adott csapattag élesztése, illetve az esetek többségében biztonságosabb, ha DD éleszt, mintha a Tank, vagy a Healer, mivel előbbinél a tankkal együtt jön a boss is, meg a boss sebzése, utóbbinál meg amíg a healer éleszt, addig sem gyógyítja senki a többieket, és ez láncreakciót indíthat, ami a csapat teljes meghalását jelentheti
  • Healer, azaz gyógyító. Az ő feladatuk, hogy életben tartsák a csapatot, illetve amennyiben lehetőségük van rá, támogató skillekkel és/vagy támogatást adó felszerelés használatával erősítsék a csapatot. Ha nagyobb a csoport össz sebzése, akkor rövidebb ideig tart egy-egy harc, és rövidebb ideig tartó harcoknál részben kevesebb ideig kell életben tartani a többieket (magától értetődő), részben a rövidebb harcok miatt kevesebb esély van egy-egy meghalásra.
  • Tank. Az ő feladata a mobok és bossok kontrollálása, hogy a lehető legtöbb támadás őt érje, és ne a csapattagokat, mivel neki megvannak a túléléshez szükséges skillek és felszerelés, míg a csapat többi tagjainak nincs, és nekik lehet elég egy-egy nagyobb skill és halottak. Gyakorlottabb tankoknál a tank feladatokon kívül a többiek támogatása is hasznos és esetenként fontos, akár skillekkel, akár a megfelelően megválasztott felszereléssel.

Amennyiben szörnyek elleni csapatokban gondolkodunk, ott a négyemberes dungeonok “alap modellje”: 1 Tank – 1 Healer – 2 DD, tizenkét emberes trialoknál az alap: 2 Tank – 2 Healer – 8 DD, ahol az egyik tank a main tank azaz fő tank, a másik az off-tank, azaz másod tank, akinek a fő feladata a többiek támogatása, szükség szerint élesztése. Trialoknál Normal mód esetén lehetőség van egy healerrel, vagy egy tankkal menni, így egy fővel több DD van a csapatban, vagy az off-tanknak bizonyos szakaszokon DD-felszerelésre váltani.

Hatékony csapatmunkához elengedhetetlen a megfelelő mentalitás. Elsőnek is szükséges a türelem magunkhoz és másokhoz. Mindenki kezdőként kezdte. Ez a kezdőnek lenni lényege. Ez magával hozza a két következő dolgot, egyik, hogy hajlam a tanulásra, hogy megértse az ember az új helyek működését, másrészt a segítőkészség, hogy az ember ostoba hiszti helyett próbálja elmagyarázni a rutinnal nem rendelkezőknek, hogy pontosan mit is kellene tenni adott helyzetben. Az alkalmazkodó készség is fontos, ha például egy magicka DK-val megyünk dd-ként egy dungeonba, és pl egy sorcerer tankot rak mellénk a sors. Ha a tank tudja a dolgát, akkor mindenképp hasznos segítség neki is és mindenki másnak is ha kirakunk láncot és/vagy talont a skillbarunkra, hogy ezzel is gyorsítsuk a dolgokat. Nekünk nem egy nagy sebzés csökkenés, a csapatnak viszont nagy sebzés gyorsítás, ha pl minden mob az ultik közepén álldogál, nem pedig a map széléről skillezgetnek minket.