DD

DD-Damage Dealer, vagy “Sebző”  A sebzés a legalapabb feladat a játékban való előrehaladáshoz. Akkor kapunk Xp-t, ha az ellenfél NPC-k meghalnak. Csapatmunkában a DD feladata a lehető legtöbb sebzést teljesíteni a lehető legrövidebb idő alatt. Rövidebb ideig élnek a mobok és/vagy bossok, akkor rövidebb ideig sebeznek minket, illetve hamarabb végezhetünk egy egy dungeonnal, azaz napi/heti/havi szinten több dungeon, ezzel gyorsabb farmolás, hamarabb kifarmolt szettek, hamarabb felszintelt Undaunted és így tovább. Tehát DD-ként minél több a sebzésünk, annál jobb.

Ahhoz, hogy valaki jó legyen egy feladatban egy karakterfélével, akkor ahhoz az kell, hogy azon a karakteren legyen a legtöbbet, azaz pl.: vagy csak magicka sorcereren, vagy csak stamina dk-n, vagy bármi máson, de csak azon és csak dd-ként, hogy a lehető legjobban kiismerje az ember a karakterét. Ha az ember vált pl magicka és stamina kari közt rendszeresen, vagy classok közt, akkor amint lesz egy kis rutinja, a másik karakteren kezdheti előröl.

Akiknek nagy sebzésük van, általában összesen csak 1-2 karakterjüket használják az egész regjükön aktívan. A döntés a miénk, hogy inkább legyen nagy sebzésünk, vagy inkább játszunk többféle karakteren. Előbbivel a karakterünket, utóbbival a játékot van lehetőségünk jobban megismerni.

Sebzőként fontos a megfelelő skilleket, megfelelő skill sorrendet (Rotation) és felszerelést használnunk, és ezeket megfelelően tudni módosítani, ha erre szükség van.

Van lehetőség a játékon belül ház vételére és célszerű egy olyanra beruházni, aminek méretes udvara van, illetve egy Target Skeleton-t venni/csinálni, amit ki tudunk rakni az udvarba és tudunk rajta gyakorolni. A játék még elég gyengén lát el minket információkkal, de hosszú idp után eljutottunk oda, hogy chat-ben kiírja az össz sebzésünk átlagát másodpercenként (DPS) illetve akik pc-n játszanak, lehetőségük van addonok használatára is. A klasszikusnak mondható FTC (Foundry Tactical Combat) a legelterjedtebb, de sajnos nem kap frissítéseket. A LUI és az AUI szintén adnak egy áttekintést a sebzésünkről, illetve a nagyágyú, a Combat Metrics, ami mindent részletesen megmutat a kimenő sebzésünkről, a bejövő sebzésről, gyógyításról, erőforrások fogyásáról, buffokról és debuffokról. A Combat Metrics három legfontosabb adatsávja:

  • Buffok és debuffok fentlétének ideje (uptime). Ha a buffokat nem kezeljük megfelelően és túl ritkán indítjuk, akkor az sebzés csökkenést/sebzés kiesést jelent, ha túl gyakran indítjuk, akkor túl sok magickát/staminát használunk el rá, illetve amíg egy buffot indítunk, addig sem sebző skillt használunk, ami szintén sebzés kiesés. Ezekből látszik, hogy a buffjainkat elméletileg pont akkor kellene indítani, mikor lejárnak, de a gyakorlatban 80% jó, 95% tökéletes uptime. Ha kezdésnek egy 20-30%-unk van csak, az sem gond. Valahonnét el kell kezdeni, és ha tudjuk %-ban ezt az értékünket, akkor látjuk a fejlődősünket is, ami szintén segít picit ösztönözni magunkat.
  • Erőforrások fogyása/regenje, itt beleértve a staminát, magickát és ultit. Ha nincs staminánk, nincs CC-break, nincs Roll Dodge, nincs Bash, és stamina karaktereknél természetesen nincsenek skillek sem. Magicka, ez az összes magicka alapú skill és buff (ami lehet stamina karakteré is) és végül ulti, mivel ha nincs light/heavy attack, nincs Gain Ultimate buff sem, hogy kapjunk ulti pontokat, ha nincs ulti generálás, akkor nem tudunk ultikat használni, ami sebzés kiesés. Ha van betöltött ultink, és nem használjuk időben az szintén sebzés kiesés.
  • Sebzés. Igen, ez a harmadik, nem az első. Buffok kellenek a több sebzéshez, amiket tudni kell kezelni, és erőforrások, hogy legyen miből ezért csúszik harmadik helyre a sebzés. Ha az első kettőt megtanuljuk jól, akkor lehet elkezdeni növelni a sebzésünket.

A sebzést leginkább befolyásoló tényezők:

  • A játékos, azaz mi. Rutin, rutin és még több rutin. Ez kell leginkább. Részben a karakterünket ismerni, részben a helyet, ahol épp vagyunk, hogy ott mi a következő mechanizmus, mikorra kell egy shield-et vagy egy roll dodge-ot időzíteni, más játékosok skilljeinek/viselkedésének felmérni tudása. Ha mi pl maigcka templarral vagyunk, és a tank sorra heavy attackol, elképzelhető, hogy ki van fogyva erőforrásokból, és ha van Blazing Spear a skilljeink közt, sokat segítünk neki, ha dobunk neki egyet, vagy fordított eset, ha egy stamina karakterrel vagyunk, és látjuk hogy a templar dobál valamit, amitől a földön világos folt lesz (Spear még mindig), ami egy synergy-t ajánl fel, akkor az staminát és magickát tölt nekünk vissza. Továbbá, az ultijainkat erndszeresen használni amikor lehet, és visszatartani, amikor szükséges következő boss előtt, vagy következő mobhullám előtt komolyabb bossnál.
  • A felszerelés. Részben a megfelelően megválasztott szett ami fontos, részben a szett minősége. Igyekezzünk legalább a fegyvereinket Legendary-ig (sárga) feljavítani, és a többi dolgunkat liláig, de minél több dolgunk Legendary (glypheket is beleértve), annál jobb
  • Buff ételek, bájitalok, Mundus kő, ezekből a megfelelőek sokat segíthetnek, a nem megfelelőek viszont kevesebb sebzést adnak
  • Csapaton belüli kommunikáció. Azonos nyelv, vagy jól ismert közös nyelv (pl angol) hasznos, esetleges hang alapú kommunikáció pedig sokat gyorsít a dolgokon.