Healer

Healer, azaz gyógyító. Ez a feladat részben könnyű, részben nehéz. Könnyű, mert itt nem 20-30-40 ezres számokkal kell gondolkodni, csak jó esetben hat alattiakkal. Négyemberes dungeonban 3 emberre, 12 emberes trialban rajtunk kívül 5 emberre kell figyelnünk. Nehézsége tud lenni, ha egy esetleges rutintalan DD (esetleg tank) minket kezd céltáblának használni saját hozzánemértésének leplezésére, mikor tőlünk várnak support azaz támogató skillt, mikor nem képesek saját erőforrásaik felügyeletére és kifogynak magickából/staminából. Feladatunk ugyan a lehető legtöbb támogatás megadása a csapattagok részére, hogy minden a lehető leggyorsabban haladjon, de ez nem mehet a gyógyítás rovására.

Skillek és felszerelés összeválogatásánál fontos, hogy inkább tudjunk folyamatosan gyógyítani valamennyit, mint szakaszosan sokat, majd semmit mert kifogyunk magickából és kell idő, amíg újra fel tudjuk tölteni magunkat egy szükséges szintig, így a magicka regen fontosabb stat egy healernek, mint a spell damage, vagy spell crit. Hatásos Healert csak magicka alapú karakterből készíthetünk, és célszerű sokat “healerkedni”, hogy megtanuljuk, hol mikor mire van szükségünk.

Legfontosabb dolgok healer szettek összeválogatásánál:

  • Magicka regen/cost reduction
  • Max Magicka
  • Spell Damage
  • Spell Crit
  • Gyógyítást növelő, vagy az ellenfél sebzését csökkentő bónuszok
  • Csapattagokat segítő bónuszok (pl.: csapattagok sebzésének növelése)
  • Egyéb módon a csapatot segítő bónuszok

Ha gyógyítani csak alkalmanként gyógyítanánk, akkor elég a felszerelés és a skillek cseréje arra az időre, de ha azon az adott karakteren csak gyógyítanánk, akkor célszerű a nekünk leginkább passzoló Mundus kiválasztása (az esetek 95%-ában használt Thief helyett), illetve a CP-rendszeren belül is ez szerint beállítani a pontokat. Továbbá pc-n célszerű egy addonon (pl.: Dressing Room) több helyzet szerinti skill+felszerelés összeállítást elmenteni, hogy szükség esetén pár kattintással tudjuk cserélni dolgokat/skilleket, ezzel is gyorsabban tudni alkalmazkodni a következő szakaszokhoz/mechanizmusokhoz egy egy dungeonon belül (pl.: egycélpontos boss fight, sok apró mob, sok futkározás, vagy épp majdnem egy helyben álldogálás, mind-mindre lehet, és időnként kell is finomhangolni a karakterünket)

Elméletileg minden karakter osztály alkalmas healer feladatra, gyakorlatban ez régóta nincs így. Kezdetek óta a Templar a legerősebb healer, viszont az újabb és újabb barlangok a templar gyógyítókra lettek alapozva, így a többiek még jobban háttérbe kerültek. Lehet Dk-val, vagy Sorcererrel is gyógyítani, csak hátrányuk, hogy szinte csak a Restoration Staff skilljeire vannak szorítva, mivel class skilleken belül nemigen akad csapattag gyógyítására alkalmas skill, illetve hiányzik a “burst healing” azaz rövid idő alatt nagy mennyiségű gyógyítás lehetősége. A Warden a szoros második, de csak mert a többiek nagyon le vannak maradva.