Tank

Tank. Talán a legegyszerűbb feladat, mivel itt saját karakterünk után a második dolog, amire figyelnünk kell az a boss/mobok, és körülbelül ennyi. Bár kicsit komplexebb ennél a dolog, de ha mindent jól csinálunk minden feladatkörben, akkor a tank a legkevésbé koncentrálást igénylő, és csapatban rutintalan játékosok által legkevésbé blamálható csapattag. DD-ként ha nagy sebzést szeretnénk, az folyamatos koncentrálást igényel, ha a buffok lejárnak, sebzés kiesés, ha rossz helyen állunk, azonnal meghalhat a karakterünk, healerként nagyon oda kell figyelnünk, hogy mindig legyen elég magickánk, és időben gyógyítsunk, és minket blamálhatnak, ha valaki lehal, még akkor is, ha egyértelműen az illető hibája, de próbálja rejteni a hozzánemértését, tankként ezek nincsenek. Ha rossz helyen állunk, akkor ütnek a mobok. Majd meghalnak. Ha mindent jól csinálunk és lehal egy DD, akkor az lehalt. Felélesztjük, és mennek a dolgok tovább. Pont az miatt, hogy sokkal kevésbé stresszes, könnyebb is jól odafigyelni a dolgokra és időben indítani a buffjainkat, időben magunkra húzni a mobokat, vagy épp ultikat indítani.

Legfőbb feladatunk tankként, hogy a mobok és bossok minket támadjanak a csapattagjaink helyett, mivel mi túl tudjuk élni gond nélkül azokat a sebzéseket, amiket ők nem. Ezen felül fontos, hogy bossokat és nagyobb sebzésű mobokat úgy fordítsuk magunk felé, hogy azoknak az esetleges előre ható területsebző skilljei csak minket sebezzenek, és a többiek a boss hátsó részénél legyenek közben, a biztonságosabb részeken. A túlélés és a mobok irányítása mellett fontos, ha van rá lehetőségünk, akkor támogató skillekkel, vagy csapatot támogató felszerelés használatával a többieket is segítsük, így is gyorsítva egy egy dungeon teljesítését.

Van lehetőség magicka alapú tankra, de a gyakorlatban a stamina és hibrid tankok működőképesek és elterjedtek. Class szerint a Dragonknight az alapértelmezett tank, így kezdőként aki hosszabb távon tankban gondolkodik, mindenképp stamina Dk-t kezdjen. A többi class mind mind alkalmas tank feladatokra, csak mind másképp, így mindre rá kell szánni az időt, ha az ember azokból szeretne jó tankot csinálni. A lánc, mint skill hiányozni fog, de a NB gyorsabban termel ultit, az pedig több Warhorn, vagy Veil of Blade a csapat védelmére. Sorcerernek a Negate és a Dark Deal. Templarnak a sok védelem mellé még kis gyógyítás és bejövő sebzések csökkenése jut. A Wardennek pedig pár csapatot segítő buff, és bejövő sebzés csökkentése.

Vért szerint Heavy Armor, statok szerint körülbelül 30k élet, és 20+k magicka és stamina szükséges, és sok Block Cost csökkentés sok magicka regennel párosítva. Folyamatosan fogjuk használni mindkét statunkat, de eltérő, hogy mikor mi a fontosabb. Egy célpontos bossharcnál kevés/kevesebb magicka regen is elég, “trash” harcnál, azaz sok gyenge mob ellen sok magicka regen kell. Boss, ott inkább védekezés a cél, trash, ott a mobok kontrollálása, odahúzni és talonnal ott tartani a mobokat.

Ultik tekintetében Dk-nál is és tanknál általában is csapatot segítő ultiknak van értelme, mivel sebző ultival a 3k DPS-ünk lesz kb 3,5k, egy Warhorn-nal viszont bossonként 3-4 meghalást spórolhatunk meg a csapattagjainknak csak a többlet élet miatt.

Bár a játékba (sajnos) bekerült a lehetőség magicka alapon való tankolásra is Frost staffal (jelen formájában értelmetlen; talán majd pár év múlva…) viszont hatékony tankoláshoz legalább első skillbaron One Handed and Shield (azaz kard+pajzs) szükséges.