A harc alapjai

A harc az ESO-ban egy sokrétegű folyamat, ez miatt meglehetősen összetett.

Első réteg az alap mechanizmusok. Ezek a következőek:

 • Light Attack, mikor “megütjük” az ellenséget a fegyverünkkel. Ez pc-n egy rövid katt bal egérgombbal. Kicsi sebzés, nem használ staminát.
 • Heavy Attack, hosszan nyomjuk a bal egérgombot és íj kivételével 2mp után “elsül”, azaz sebezzük az ellenfelet. Íjnál lehetőség van célra tartani és várni a megfelelő pillanatig. A Heavy attack-nak fontos szerepe van, mert így tudunk staminát/magickát visszatölteni, mivel a bájitalokat csak 45mp-enként tudjuk használni és harc közben hamar ki fogunk fogyni. A fizikai fegyverek staminát, a staffok magickát töltenek vissza.
 • Medium Attack, egérgomb hosszabban nyomva mint elsőnél, de rövidebb ideig mint 2mp. Nem tölt vissza magickát/staminát.
 • Block, mikor védekezünk az ellenség támadásától (jobb egérgomb nyomva tartása). A blokkolás maga nem fogyaszt staminát/magickát, ha csak álldogálunk, viszont ha támadnak, akkor Frost staffnál magickát, minden más esetben staminát fogyasztanak a bejövő támadások, és nem regenerálódik az adott stat (Frost staffnál magicka, minden más esetben stamina) amíg blokkolunk. Alapértelmezés szerint 50% sebzéscsökkenést jelent, ha blokkolunk egy támadást.
 • Bash, mikor a két egérgombot egyszerre nyomjuk, vagy blokkolás közben rákattintunk bal egérgombra. Itt egy kicsit sebzünk védekezés közben, illetve megszakíthatjuk (Interrupt) ellenfelünk bizonyos támadásait. Staminát fogyaszt. Ha blokkolunk egy heavy attackot, vagy megszakítunk bizonyos készségeket, akkor az ellenfelünk “megszédül” (off-balance) ilyenkor egy heavy attackkal földre küldhetjük, és idejébe kerül felállni onnét, ami azt jelenti, hogy addig sem sebez minket.
 • Roll Dodge, mikor félreugrunk egy egy támadás elől. Ez részben gyors helyváltoztatás, részben az ugrás ideje alatt kapunk egy 100%-os kivédés esélyt a nem területre ható skillek ellen. Staminát fogyaszt, illetve egy debuffot kapunk a végén, és ha újra félreugrunk, amíg a debuff le nem jár, akkor kétszeres mennyiségű staminánkba kerül, és ha ezután is ugrunk, akkor az előző kétszerese, azaz négyszeres mennyiséget jelent. A roll dodge a fő védekezési módja a medium armoros staminás karaktereknek a bejövő sebzésekre, de light  és heavy armoros játékosoknak is tudniuk kell félreugrálni bizonyos esetekben.
 • Sprint, staminánkba kerül és közben nincs stamina regen, így előbb utóbb sok regen mellett is kifogyunk
 • Sneak, azaz lopakodás, itt az ellenségünk közelébe lopakodhatunk úgy, hogy ne vegyen észre, és így támadhatunk, vagy épp kerülhetjük el, hogy megtámadjon. Staminánkba kerül, és közben nincs stamina regen.

Következő az aktív készségeink, amiket sokféleképp lehet szétosztani:

 • Lehet támadó skill, ami lehet direkt sebzés, lehet idő alapú (DoT-Damage over Time), lehet területre ható (AoE-Area of Effect), továbbá lehet Execute azaz “kivégző” komponense is, ami annyit jelent, hogy az ellenfelünk élete ha elér bizonyos %-ot, akkor a mi támadó skillünk jóval többet sebez, mint előtte
 • Lehet védekező skill magunkra és/vagy csapattársainkra
 • Lehet buff magunkra és/vagy csapattársainkra
 • Lehet debuff az ellenségre
 • Lehet gyógyító skill magunkra és/vagy a csapattagjainkra, és lehet területre ható (AoE-Area of Effect), vagy karakterekre direkt ható, lehet egyszeri, és lehet idő alapú (HoT-Healing over Time)
 • A fentiek egy részének lehet egy Synergy komponense, mikor mi aktiváljuk a készséget, és egy közelben lévő játékos aktiválhatja az adott skill további effektjét, ami lehet gyógyító, lehet sebző, lehet “megtisztító” a Synergy-t aktiváló játékoson lévő debuffoktól, vagy más módon a csapatot erősítő hatás
 • És végül lehet ezek kombinációja, mikor például egyszerre támadó és védekező egy skill

Következő az Ultimate készségeink, amik az aktív skillekhez hasonlóan működnek hatásaikat és formáikat tekintve, viszont használatukhoz ultimate pontok szükségesek. A legalapvetőbb módja ulti pontok generálásának, az az, ha minimum 8mp-enként van egy light/heavy attackunk. A light/heavy attack ad nekünk egy buffot (“Ultimate gain buff”) és így 3 ulti pontot kapunk másodpercenként 8mp-ig, azaz 24 ultit. Minden light/heavy attack menet közben frissíti a buffot, azaz percenként 180 ultit tudunk generálni csak ez miatt, ha folyamatosan van light/hevy attackunk. Healerek akkor is kapnak ultit, ha olyan csapattagot gyógyítanak, akin rajta van az ulti buffja, azaz ha a csapattagok jól végzik a dolgokat, akkor gyakrabban használhatják saját ultijukat, ami gyorsítja az előrehaladásukat, és a healer is gyakrabban használhatja az ultijait, hogy biztonságosabbá/gyorsabbá tegye a dolgokat. A light/heavy attackon kívül passzívok és pár felszerelés szett is segít ultit generálni, de ezekről majd később.

A buffok és debuffok a következő. Itt két értéket kaphat egy buff. Lehet Minor azaz “kis buff” 3-10% közti értékkel, buff típusán múlik a pontos érték, és Major azaz “nagy buff” ahol 15-30% közti lehet az érték és szintén a buffon múlik az aktuális %. Minél több buffot/debuffot használunk aktívan, annál több sebzést/védelmet érhetünk el menet közben, viszont annál összetettebb lesz a karakter irányítása. Kezdésnek, ha a karakterirányítás már nem gond, legyen egy buff, amit használunk, hogy hozzászokjunk a rövid, 6-20mp közti buffokhoz, és harcok végén mindig ellenőrizzük magunkat, hogy a buff még ment-e a végén, azaz oda tudtunk-e figyelni erre is vagy sem. Ha egy buff megy, lehet növelni apránként addig, amíg kényelmesen tudjuk használni a karaktert.

Státusz effektek a következő rész. Készségeinknek és akcióinknak lehet másod/harmadlagos hatása, vagy épp a fő hatása, ami kicsit, vagy erősen kihat az ellenségre. Ezek lehetnek például égés/fagyás, vagy épp lehet ájulás, lassítás, mozgásképtelenné tevés. Bizonyos skillek és szettek védelmet adnak ellenük, bizonyos skillek és szettekkel a saját sebzésünket növelik általuk. Talán PvP-ben van a legtöbb haszna, mivel ezek jó része elleni védekezés staminánkba kerül, és PvP-ben minden a stamináról szól. Akkor is, ha magicka karakterünk van.

Végül a legfontosabbak, a passzívjaink, és a CP rendszer, ami további passzívok rendszere. Szólóban, ha választanunk kellene, hogy csak passzívokra, vagy aktív készségekre tegyünk pontot, és ez köré építeni egy karaktert, akkor életben tudunk maradni és tudjuk a mobokat ölni egy olyan karakterrel, amin csak a passzívok vannak kiváltva, és rövid időn belül meghalnánk, ha csak az aktívok lennének kiváltva semmi passzívval. Karakterünk fejlesztése közben oda kell figyelnünk, hogy mindig legyen elég osztható skillpontunk a passzívokra, mert ezek fontosabbak, mint kiváltani/átváltani egy egy átlagos skillt. A passzívok regent/cost reductiont adhatnak, azaz nem fogyunk ki olyan hamar staminából/magickából, ultit generálhatnak, támadóértéket vagy épp védelmet adhatnak, és sokat erősítenek a karakterünk teljesítőképességén.

A mechanizmusok és hatással levő tényezők után a harc maga. Közvetlen harc előtt buffoljuk fel magunkat, szükség esetén debuffok az ellenségre, majd heavy attackkal indítani, és kezdődhet is a harc. Karakter és gyakorlatfüggő, hogy milyen skilleket kezd el az ember használni harc közben, viszont fontos, hogy a helyzetnek megfelelő skillt használjuk. Ha egy célpontot támadunk, akkor egycélpontos skillt használjunk. Ha sok mobot egyszerre, akkor területsebző skillt, ha kevés az életünk, akkor kezdésnek egy védekező skillt, majd egy gyógyító skillt. Ha az ellenségnek kevés az élete, akkor kivégző skillt. Kis szinten még elég az 1-2 buff és 1-2 támadó skill ismételgetése, később ezeket egy struktúrába rendezhetjük aminek Rotation az angol neve, azaz skillsor/skillsorrend. A három alap pillére ennek a Buff-Spam-Execute, azaz a buffok és debuffok, majd az “ismétlős” skillek, vagy heavy attackok, és ha az adott mob/boss élete elér egy bizonyos %-ot, akkor az ismétlős skill helyett olyan skill használata, ami nagyobbat sebez kevés élettel rendelkező ellenségre. Harc közben minél több gombot tudunk magabiztosan használni, annál jobban tudjuk a karakterünket irányítani. Kétszer öt skill, két ulti, a fegyverváltó gomb, a “Quickslot” (“gyors”gomb ami a valóságban lassú), ahol az italainkat használjuk és az egérgombok és egérgörgő, ha pc-n játszunk.

Általában pedig, mielőtt indulunk komolyabb helyekre, ellenőrizzük a felszerelésünket, hogy minden legyen feljavítva, a fegyver enchantok/mérgek legyenek feltöltve/betárazva, legyen nálunk elég buff étel/bájital, és elég Soul Gem magunk és/vagy mások élesztésére, illetve elég szabad hely a leltárunkban, hogy ne menet közben kelljen megállni lomtalanítani.