Alapfogalmak

Karakterünk tulajdonságait a Karakterlapon tudjuk megnézni (PC-n “C” gomb). Szintlépésekkel Státuszpontokat vagy Statpontokat és Skillpontokat kapunk. Mikor elérjük az 50-es szintet, összesen 64 statpontot és 64 skillpontot tudunk szétosztani. Health, azaz élet, erre akkor célszerű több pontot is tenni, ha tankként is ténykednénk. Ha nem, akkor maximum 10-20 pontot, a többit vagy Magickára ha magicka alapú karakterünk van, vagy Staminára, ha stamina alapú.

Ötvenes szint felett normál szintek helyett CP (Champion Point System) szinteket lépünk. Itt már statpontot és skillpontot szintlépésből nem kapunk, viszont  CP pontokat el tudjuk osztani az erre való lapon, hogy erős passzívokra tehessünk szert, ezzel is erősítve a karakterünket. A jelenlegi felszerelések maximum szintje 160cp-t igényel a felvételhez, így ezt célszerű az elején megcélozni.

A skillpontokat  készségeinknél tudjuk szétosztani (Skills, PC-n “K”), ahol a különböző skillek Skill Vonalakba/Skill Line-okba vannak csoportosítva. Eltérő, hogy melyik skill line-t és melyik skill-t hogy tudjuk szintelni, de általában elég, ha van kint skill az adott skill line-ból a skill bar-unkon. Egy készség lehet aktív, ezeket használjuk, lehet passzív, nem kell külön aktiválni, mert vagy állandóan működik, vagy bizonyos feltételek mellett, és a legtöbb skill line rendelkezik egy extra skillel, egy Ultimate skillel, amit mi aktiválhatunk, de nem magicka, vagy stamina szükséges hozzá, hanem ultimate pontok, amit harc közben tudunk gyűjteni. Ezeket a készségek a rendes skillekhez képest ritkán tudjuk használni, viszont vagy jóval többet sebeznek, vagy valami különlegeset adnak, amit más készségek nem.

A képen: Storm Calling skill line (50-es szintű), alatta az Ultimate készség, amit a skillbaron (legalsó sor) a különálló helyre tudunk kitenni (jelen esetben F5 a gyorsgombja). Utána az aktív skillek (Active Abilities), melyeket a skillbaron is kint vannak, illetve a végén a passzívok (Passive Abilities). A passzívoknak mindig kerek ikonjuk van, az aktív és ultimate készségeknek mindig négyzet.

Az aktív skilleket is és az Ultimate skilleket is akkortól tudjuk használni, ha egy-egy skillpontért kiváltjuk (a képen + jel a készség neve előtt). Négy szintet lépnek használat közben, mikor eljutunk oda, hogy egy újabb skillpontért két lehetőség közül választva átváltsuk egy picit erősebb, vagy egy picit másabb készségre. A képen bal fentről indulva: egy felfelé nyíl jelöli a skill (itt Dark Exchange) neve előtt az átválthatóságot. Ha rákattintunk, akkor kapunk egy ablakot a választási lehetőségekkel (Morph Ability), itt lehetőség van az eredeti készséget (bal alsó) összehasonlítani a két választható morph-unkkal. Ha eldöntöttük, a kettőből melyik felel meg számunkra jobban, akkor rákattintunk, majd alul elfogadjuk (Morph).

Passzív készségeknél egy, kettő, vagy három skillpont szükséges (Craft skilleknél ez kilenc is lehet), hogy a passzív által nyújtott legnagyobb értéket elérjük. Az összes skillre érvényes, hogy a kiválthatóságuk függ a skill line aktuális szintjétől és passzívoknál a további pontok hozzáadhatósága is, az aktívok és az ulti átválthatósága viszont egyedül az adott készség aktuális szintjétől (négyes szint vége, igen/nem).

Akár a státuszpontokat, akár a skill pontokat, akár a CP-n belüli pontokat kell mozgatnunk máshová, van rá lehetőség, ahogy egy egy skill általunk választott Morph-ját is átválthatjuk a másikra, ha szükséges, tehát meglehetősen kevés, jelenleg összesen két dolgot nem változtathatunk: a Classt, és a birodalmat, ahova való a karakterünk. Minden más vagy aranyért, vagy Crown-ért, de megoldható (továbbá karakter mozgatás NA és EU szerver közt, de erre meglehetősen kevés embernek lehetne szüksége).