Vámpír vagy Vérfarkas

A játékon belül lehetőségünk van két különleges skill line-t indítani. Vagy egyiket, vagy másikat, ez később módosítható, de egyszerre csak egy lehetünk. Ez a Vámpír (Vampire), és a Vérfarkas (Werewolf). Mindkettő ad buffokat és debuffokat, így célszerű mérlegelni, szükségünk van-e rá, vagy sem.

Három módon van lehetőségünk elkezdeni ezeket a skill line-okat:

  • Ritkán megjelenő NPC-k harapásával kaphatjuk el, majd teljesítve a kezdő küldetést, már aktív a skill line
  • Megkérünk valakit, hogy “harapjon meg” a megfelelő szentély közelében, majd ott rögtön el is kezdhetjük a kezdő küldetést
  • Tárgypiac

Kezdésnek a vérfarkas, mert ez az egyszerűbb. Ha vérfarkasok vagyunk, akkor alapból emberi formánk van, és semmi előnyünk/hátrányunk nincs a dologból. Ha a vérfarkas ultit kirakjuk skillbarra, akkor kapunk egy kis stamina regenet pluszba. Ha használni akarjuk a készségeinket, akkor az ultit használva átváltozhatunk, így nem lesz hozzáférésünk a rendes skilljeinkhez, illetve nem tudunk ultit elsütni, mert pont azt használjuk, viszont megnövekedik a sebzésünk, a staminánk, és kapunk vérfarkas skilleket, amiket csak átváltozva tudunk használni. Mivel stamina alapúak a skillek, így stamina alapú karakteren van értelme vérfarkasosdiban gondolkodni. Előnye: jól néz ki. Hátránya: nos, ez a lista hosszabb. Kezdésnek PvE: nincs csak 5 skillhez hozzáférésünk, így eléggé le van korlátozva, mit tudunk épp csinálni a karakterünkkel, nem tudunk ultikat dobálni, ez is csökkenti az össz sebzést. Sokban csökkenti. PvP-ben egy csoport vs zerg helyzetben a zerg sok tagja fog a szegény átváltozott vérfarkas nyakába ugrani, mivel nem tudják, hogy kell ellene harcolni, úgy gondolják, hogy sokkal erősebb (ami 1v1-ben igaz is lehet) és inkább azt ütik, mint körülötte a többieket. Ez picit pont előnye is kevés ember vs kevés ember helyzetekben, mivel egy átlagos játékos kb fel tudja mérni, mire számítson egy magicka sorcerer, vagy egy stamina templar láttán, viszont mivel kevés alkalommal kell vérfarkas ellen harcolniuk, leginkább a rögtönzésre vannak rászorítva, ami a vérfarkasnak helyzeti előny. Szóló játékban viszont mókás egy nagy melákkal darabolni a mobokat. Szintelni a skill line-t átváltozva tudjuk.

Vámpír. Ez egy kicsit összetettebb. kapunk erős buffokat még erősebb debuffokkal. Ha megcsináltuk a küldetést és vámpírok lettünk, akkortól a karakterünk kinézete megváltozik. Négy állapota (Stage 1-4) van a vámpíroknak. Stage 1-2-3 ezek 6-6 óráig tartanak, és ha használunk vámpír készségeket, akkor fél órát veszítünk az időtartamukból, ha egy humanoid, azaz ember szerű NPC közelébe lopakodunk és vámpír módjára “megvacsorázunk” (Feed), azzal csökkenthetjük az aktuális szakaszt. Stage 1 az első, ez adja a legkevesebb buffot, és ez jár a legkevesebb debuffal is, Stage 4 az utolsó stádium, ez állandó, itt adja a legtöbb buffot és itt kapjuk a legtöbb debuffot is. Buffként magicka és stamina regent többek közt, debuffként tűzre érzékenységet kapunk, azaz Stage 4-nél a tűz alapú sebzések 25%-al többet sebeznek ránk. Kellő játékismerettel és megfelelő felszereléssel a debuffok elviselhetőek, de ezek hiányában nem javasolnám elkezdésüket. Sokkal többet halnánk, mint szükséges, így többet veszítenénk a teljes játékélményből, mint amennyit nyernénk. Magicka alapú a két skill amit kapunk, de mivel elsődlegesen ezek nem támadó skillek, ezért stamina karakterek is gyakran használják. Elsősorban PvP-ben használatos, de PvE-ben is sokat segíthet a vámpirizmus, ha pontosan tudjuk mit is csinálunk. A skill line szinteléséhez elég vámpírként xp-t gyűjtenünk. Sem a skill bar-ra kirakott skillek, sem más nem gyorsít rajta. A kezdő küldetés lvl 38-ra van méretezve, így az ottani xp a mérvadó. Kis szintű karakternek akkor sincs értelme vámpírnak lenni, ha amúgy pontosan tudja, mit csinál az ember, és sokadik karaktere, mivel a kis szintű karaktereken egyrészt nem szintel a skill line, másrészt általános dolog, hogy kis szintre a fontos dolgokra is alig futja skillpontból, nemhogy “extra” skillekre. A debuffok ott lesznek a kezdetektől, a passzívok a buffokhoz viszont sok szinttel később lesznek kiválthatóak, röviden öngól.

Mindkét választásra igaz, hogy a Fighters Guild készségek jóval többet fognak ránk sebezni, mintha nem lennénk vámpírok, vagy vérfarkasok. Kipróbálni mindkettőt célszerű (vérfarkast stamina karakteren, vámpírt mindegy min), hogy lássuk, miről is van szó, utána, ha nem tetszik, vagy váltanánk a másikra, akkor minden birodalom utolsó mapján van lehetőség kigyógyíttatni magunkat. Skillpontok újraosztásakor nem szűnik meg a skill line, csak lekerülnek onnét a pontok, így ott nem kell félnünk, hogy elveszítjük, illetve, ha kigyógyíttatjuk magunkat, majd újra felvesszük az adott skill line-t, akkor onnét folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Például, ha van egy lvl8 vámpírizmusunk, amiből kigyógyulunk, majd a későbbiekben újra kapunk harapást valakitől, akkor ott folytathatjuk lvl8-on, ahol abbahagytuk.