Trait-ek

A Trait egy, a felszerelésünk általunk választható tulajdonsága ha mi készítjük a tárgyat, vagy ha az adott szett nem gyártható, akkor vagy addig kell farmolnunk, amíg a nekünk szükségeshez nem jutunk ami általában Sharpened és Divines, vagy ha a nekünk szükséges trait-et kitanultuk, akkor egy Transmutation Station-nél 50 Transmutation Crystal-ért cserébe megváltoztathatjuk az adott tárgy trait-jét a nekünk szükségesre. Három típusa van: fegyver, vért és ékszer trait.

A fegyver traitek a következőek:

Trait neveSzükséges trait materialHatásaMaximum értéke Legendary minőségű egykezes/kétkezes fegyverben
PoweredChysoliteMegnöveli a gyógyítást4,5/9%
ChargedAmethystMegnöveli az esélyt státusz effektekhez110/220%
PreciseRubyMegnöveli a kritikus támadás esélyét3,5/7%
InfusedJadeCsökkenti a fegyverben használt Glyph következő használhatóságáig hátralévő időt 40%-al, és növeli annak lehetséges értékét30%
DefendingTurquoiseMegnöveli a védelmünket1376/2752
TrainingCarnelianNöveli a szörnyek ölésével szerzett Xp-t4,5/9%
SharpenedFire OpalTámadásaink az ellenfél védelméből ennyi pontot hagynak figyelmen kívül1376/2752
DecisiveCitrineEsély egy plusz ulti pont szerzésére, miközben ulti pontokat kapunk20/40%
NirnhonedPotent NirncruxMegnöveli a fegyver támadó értékét15%

A vért traitek a következőek:

Trait neveSzükséges trait materialHatásaMaximum értéke Legendary minőségű felszerelésben
SturdyQuartzCsökkenti a Blokkolás stamina szükségletét4%
ImpenetrableDiamondFelére csökkenti a tárgyak elhasználódását, és csökkenti a minket érő kritikus támadásokat258
ReinforcedSardonyxNöveli az adott vért védelmét16%
Well-fittedAlmandineCsökkenti a Sprint és a roll dodge stamina szükségletét5%
TrainingEmeraldNöveli a szörnyek ölésével szerzett Xp-t11%
InfusedBloodstoneNöveli az Enchant értékét20%
InvigoratingGarnetNöveli a stamina, magicka és élet regenjét11
DivinesSapphireNöveli a Mundus kő hatását7,5%
NirnhonedFortified NirncruxNöveli a fizikai és mágia védelmünket301

Az ékszer traitek a következőek:

Trait neveSzükséges trait materialHatásaMaximum értéke Legendary minőségű ékszerben
ArcaneCobaltMegnöveli a maximum magicka értékét870
BloodthirstySlaughterstoneNöveli a sebzésünket azon ellenfelekre, akiknek/amiknek 25% alatt van az életük20%
HarmonyDibelliumAz általunk aktivált synergy-k hatásaiból a sebzést, gyógyítást, shieldet, stamina-magicka-élet visszatöltést növeli35%
HealthyAntimonyMegnöveli a maximum élet értékét957
InfusedAurbic AmberNöveli az adott ékszer enchantjának az értékét60%
ProtectiveTitaniumNöveli a fizikai és mágia ellenállásunk értékét1844
RobustZincMegnöveli a maximum stamina értékét870
SwiftGilding WaxNöveli a mozgási sebességünket10%
TriuneDawn-PrismNöveli a maximum élet, stamina és magicka értékét435

A fenti értékek cp160-as szintű tárgyakra értendőek. A leggyakoribb fegyver traitek mobok ellen Sharpened, Nirnhooned, Infused és Preciese, illetve healernek Powered. PvP-ben a Training kivételével mindegyik lehet hasznos, ez leginkább build függő, azaz a használt skillek és felszerelés sokban meghatározza, mi a leghasznosabb. Leggyakoribb armor traitek PvP-re az Impenetrable, PvE-re a Divines és Infused. Tanknak Reinforced, Infused, Sturdy a legjobb. Kis szintű karakternek Training, Divines, esetleg Impnetrable a kevesebb javítási költség miatt. A legoptimálisabb ékszer traitek sebző magicka karaktereknek 3 Arcane, vagy 2 Arcane és egy Bloodthirsty, sebző stamina karaktereknek általában 3 Robust, ha rutinos játékosról van szó, akkor vagy 3 Infused, Weapon Damage enchanttal, vagy 2 Infused, Weapon Damage enchanttal és egy Bloodthirsty.   Magicka alapú gyógyítónak az Arcane mellett, Infused lehet még hasznos Spell damage, vagy Magicka Regen vagy Cost Reduction glyph-el az adott ékszerben, tankoknál build-en múlik, mi a leghasznosabb.

A trait-eket lehetőségünk is van és szükséges is “kitanulnunk” ha szetteket szeretnénk készíteni magunknak, vagy meglévő tárgyak trait-jét cserélnénk le nekünk szükséges trait-re. Ezeket már kis szinttől célszerű elkezdeni, mert rengeteg idő, mire minden tárgynál kitanuljuk az összes traitet. Kisebb szettekhez elég két kitanult trait, de komolyabbakhoz már kell 6 és a maximum az 9 szükséges kitanult trait az adott szett készítéséhez. Sorrendileg vértnél a Divines, Impenetrable, Training, Sturdy, Infused és többi, fegyvernél a Sharpened, Preciese, Powered, Training Defending legyen a kezdés, majd a többi. Divines és Sharpened általában a két legfontosabb, és másodiktól ötödikig a sorrend mindegy, csak ezeket van legnagyobb esélyünk használni, a többi nélkülözhetőbb így ráérnek későbbre.

A trait kitanulásához az adott felszerelés típus elkészítéséhez szükséges Crafting Station-nél lehetséges.

 • Staffok, íj és pajzsok: Woodworking
 • Light és Medium vértek: Clothing
 • Heavy armor és fém fegyverek: Blacksmithing
 • Ékszerek: Jewelry Crafting

Ha egy tárgyat felhasználunk egy trait kitanulásához, akkor az adott tárgy megsemmisül, így csak olyan tárgyat használjunk, amire amúgy nincs szükségünk.

Az első trait kitanulása 6 órába telik, azaz ha nincs pont az erre vonatkozó passzívokon, akkor a következő traitet majd a 6 óra elteltével kezdhetjük kitanulni. A szükséges idő mindig duplázódik, így a másodikhoz 12, a harmadikhoz 24 óra kell, így egészen a kilencedik traitig, amihez 64 nap kell. Ebből is látszik, mennyire fontos, hogy folyamatosan kezdjünk új traitet kitanulni, ha erre lehetőség van, illetve a mesterségekhez tartozó passzívokkal csökkenthetjük a maximális időt, növelhetjük a kitanulás sebességét, és maximum 3 tárgyat tudunk kitanulni egyszerre. Párhuzamosan mehet a három mesterség, és szükséges is, hogy tanuljuk a traiteket párhuzamosan, így maximum 9 traitet tudunk egyszerre vinni.

Fa a legrövidebb, így ott, ha stamina karakterünk van, akkor a Bow és Shield legyen kezdésnek, majd a Fire Staff és Healing Staff, Lightning Staff, végül a Frost staff. Ha magicka karakterünk van akkor Fire, Resto, Lightning, Bow, Shield, Frost staff.

Clothing, itt is karakterfüggő, hogy mi a legfontosabb, de magickás karakternél összes light armor és ott Head és Shoulder a végén, stamina karakternek összes medium armor, ott head és shoulder a végén, majd ha a hozzánk tartozó típus megvan, akkor a másikfélénél a fenti sorrendben.

Blacksmithing sokban múlik a szükségleteinken. Ha csak magicka karakterrel játszunk, akkor ott a Chest, Head, Shoulder, Legs amik fontosabbak a vértekből és egykezes kard a fegyverekből, a többi ráér ezek után. Stamina karakterrel, ha nem tankolunk, akkor az összes fegyver fontos. PvP: Greatsword, Maul, Dagger, Battle Axe, többi, és utána a vértek. Ha csak tank, akkor Greatsword, bármi egykezes fegyver, összes vért, maradék fegyver.

Jewelry Crafting, itt, a többi készséggel ellentétben,  egyszerre csak egy trait kitanulására van lehetőség. A legfontosabb traitek az Arcane, Robust, Infused és Bloodthirsty, így ezeket célszerű az elején kitanulni. Továbbá célszerű felváltva gyűrű-nyaklánc-gyűrű-nyaklánc tanulni a traiteket így nem lesz lemaradva egyik a másiktól.

Mindenképp hasznos, ha csoportokban 3-3 trait-enként viszünk minden fontosabb tárgyunkat, azaz első csoport mindent kitanulni 3 traitig, utána mindent kitanulni 6 traitig, utána vagy a kevésbé fontos tárgyakkal ugyanez, vagy a meglévőket vinni 9-9 traitig, majd a következő adag fegyvert vinni 3-3 majd 6-6 és végül 9-9 traitig. Például light armornál, ha 3 traitet tudunk kitanulni egy időben, akkor a  Head vagy Shoulder kivételével mindet vinni 3-3 traitig, ha ez megvan, akkor mindet 6-6, ig és itt eldönteni, van e szükségünk medium armorba belekezdeni vagy sem, és ha nem, akkor menni 9-9 traitig, ha igen, akkor a kihagyott hetedik light ruhadarabbal és két mediummal elindulni 3-3 és 6-6 traitig, majd a lightnél tovább 9-9 ig mindent, és ha kész az első 6 tárgy, akkor folytatni a hátralévőkkel. Többi szükséglet szerinti sorrendre ugyanez igaz.

Trait-ek megváltoztatásához szükséges, hogy kitanuljuk a nekünk kellő traitet, és rendelkezzünk 50 Transmutation Crystal-lal tárgyanként. Ezután szükségünk van egy Transmutation Station-re, ami, ha nem rendelkezünk vele a házunkban, akkor vagy el kell látogatnunk Clockwork City-be (ha van hozzáférésünk vagy ESO+, vagy a Clockwork City DLC formájában), vagy ha van ismerősünk, akinek van, vagy tagok vagyunk olyan céhben, ahol a “Guild Hall”-ban van, majd kiválasztjuk a megváltoztatandó tárgyat, és a szükséges traitet, és meg is van. Transmutation Crystal-hoz többnyire “nyers” formában jutunk hozzá Transmutation Geode néven, amit “széttörve” változó mennyiségű kristályhoz juthatunk.

Garantált formája, hogy kristályhoz jussunk:

 • Első Random napi dungeon
 • Undaunted Pledge
 • Trial-ok heti jutalom ládája
 • Trial, Arena, Battleground toplista heyezés
 • Birodalmi harc End Reward jutalma
 • A napi első Rewards for the Worthy jutalmai közt
 • Veterán Maelstrom Arena
 • Veterán Dragonstar Arena

Esély, hogy kristályokhoz jussunk:

 • Dungeon utolsó bossok
 • Random Dungeon-ok az első  után
 • Rewards for the Worthy jutalmak az első után

A fentiek karakterenként értendők, így, ha például három karakterünkkel minden nap megcsinálunk 1-1 Random Dungeont, akkor garantáltan kapunk naponta 3 alkalommal valamennyi kristályt.

ESO+ nélküli játékosok maximum 100 kristályt tudnak az accountjukon tartani, az ezen felülieket nem tudják kivenni a tárolójukból (láda, Geodge), amíg nincs valamennyi elhasználva a maximumból. ESO+ -nál a limit 200 kristály. Ha megváltoztatunk egy tárgy trait-jét, onnét kezdve az adott tárggyal nem tudunk kereskedni, kötve lesz az accountunkhoz.