Trait-ek

A Trait egy, a felszerelésünk általunk választható végleges tulajdonsága ha mi készítjük a tárgyat, vagy ha az adott szett nem gyártható, akkor addig kell farmolnunk, amíg a nekünk szükségeshez nem jutunk (ez általában Sharpened és Divines). Két típusa van: fegyver és vért trait.

A fegyver traitek a következőek:

Trait neveSzükséges trait materialHatásaMaximum értéke Legendary minőségű felszerelésben, egykezes/kétkezes fegyverben
PoweredChysoliteMegnöveli a gyógyítást3,5/7%
ChargedAmethystMegnöveli az esélyt státusz effektekhez110/220%
PreciseRubyMegnöveli a kritikus támadás esélyét3,5/7%
InfusedJadeCsökkenti a fegyverben használt Glyph következő használhatóságáig hátralévő időt 40%-al, és növeli annak lehetséges értékét20%
DefendingTurquoiseMegnöveli a védelmünket2580/5160
TrainingCarnelianNöveli a szörnyek ölésével szerzett Xp-t4,5/9%
SharpenedFire OpalTámadásaink az ellenfél védelméből ennyi pontot hagynak figyelmen kívül2580/5160
DecisiveCitrineEsély egy plusz ulti pont szerzésére, miközben ulti pontokat kapunk17/34%
NirnhonedPotent NirncruxMegnöveli a fegyver támadó értékét11/11%

A vért traitek a következőek:

Trait neveSzükséges trait materialHatásaMaximum értéke Legendary minőségű felszerelésben
SturdyQuartzCsökkenti a Blokkolás stamina szükségletét4%
ImpenetrableDiamondFelére csökkenti a tárgyak elhasználódását, és csökkenti a minket érő kritikus támadásokat258
ReinforcedSardonyxNöveli az adott vért védelmét16%
Well-fittedAlmandineCsökkenti a Sprint és a roll dodge stamina szükségletét5%
TrainingEmeraldNöveli a szörnyek ölésével szerzett Xp-t11%
InfusedBloodstoneNöveli az Enchant értékét20%
ProsperousGarnetNöveli a zsákmányolt arany mennyiségét8,5%
DivinesSapphireNöveli a Mundus kő hatását7,5%
NirnhonedFortified NirncruxNöveli a fizikai és mágia védelmünket301

A fenti értékek cp160-as szintű tárgyakra értendőek. A leggyakoribb fegyver traitek mobok ellen Sharpened és Preciese, illetve healernek Powered. PvP-ben a Training kivételével mindegyik lehet hasznos, ez leginkább build függő, azaz a használt skillek és felszerelés sokban meghatározza, mi a leghasznosabb. Leggyakoribb armor traitek PvP-re az Impenetrable, PvE-re a Divines és Infused. Tanknak Reinforced, Infused, Sturdy a legjobb. Kis szintű karakternek Training, Divines, esetleg Impnetrable a kevesebb javítási költség miatt.

A trait-eket lehetőségünk is van és szükséges is “kitanulnunk” ha szetteket szeretnénk készíteni magunknak. Ezeket már kis szinttől célszerű elkezdeni, mert rengeteg idő, mire minden tárgynál kitanuljuk az összes traitet. Kisebb szettekhez elég két kitanult trait, de komolyabbakhoz már kell 6 és a maximum az 9 szükséges kitanult trait az adott szett készítéséhez. Sorrendileg vértnél a Divines, Impenetrable, Training, Sturdy, Infused és többi, fegyvernél a Sharpened, Preciese, Powered, Training Defending legyen a kezdés, majd a többi. Divines és Sharpened általában a két legfontosabb, és másodiktól ötödikig a sorrend mindegy, csa kezeket van legnagyobb esélyünk használni, a többi nélkülözhetőbb így ráérnek későbbre.

A trait kitanulásához az adott felszerelés típus elkészítéséhez szükséges Crafting Station-nál lehetséges.

  • Staffok, íj és pajzsok: Woodworking
  • Light és Medium vértek: Clothing
  • Heavy armor és fém fegyverek: Blacksmithing

Ha egy tárgyat felhasználunk egy trait kitanulásához, akkor az adott tárgy megsemmisül, így csak olyan tárgyat használjunk, amire amúgy nincs szükségünk.

Az első trait kitanulása 6 órába telik, azaz ha nincs pont az erre vonatkozó passzívokon, akkor a következő traitet majd a 6 óra elteltével kezdhetjük kitanulni. A szükséges idő mindig duplázódik, így a másodikhoz 12, a harmadikhoz 24 óra kell, így egészen a kilencedik traitig, amihez 64 nap kell. Ebből is látszik, mennyire fontos, hogy folyamatosan kezdjünk új traitet kitanulni, ha erre lehetőség van, illetve a mesterségekhez tartozó passzívokkal csökkenthetjük a maximális időt, növelhetjük a kitanulás sebességét, és maximum 3 tárgyat tudunk kitanulni egyszerre. Párhuzamosan mehet a három mesterség, és szükséges is, hogy tanuljuk a traiteket párhuzamosan, így maximum 9 traitet tudunk egyszerre vinni.

Fa a legrövidebb, így ott, ha stamina karakterünk van, akkor a Bow és Shield legyen kezdésnek, majd a Fire Staff és Healing Staff, Lightning Staff, végül a Frost staff. Ha magicka karakterünk van akkor Fire, Resto, Lightning, Bow, Shield, Frost staff.

Clothing, itt is karakterfüggő, hogy mi a legfontosabb, de magickás karakternél összes light armor és ott Head és Shoulder a végén, stamina karakternek összes medium armor, ott head és shoulder a végén, majd ha a hozzánk tartozó típus megvan, akkor a másikfélénél a fenti sorrendben.

Blacksmithing sokban múlik a szükségleteinken. Ha csak magicka karakterrel játszunk, akkor ott a Chest, Head, Shoulder, Legs amik fontosabbak a vértekből és egykezes kard a fegyverekből, a többi ráér ezek után. Stamina karakterrel, ha nem tankolunk, akkor az összes fegyver fontos. PvP: Greatsword, Maul, Dagger, Battle Axe, többi, és utána a vértek. Ha csak tank, akkor Greatsword, bármi egykezes fegyver, összes vért, maradék fegyver.

Mindenképp hasznos, ha csoportokban 3-3 trait-enként viszünk minden fontosabb tárgyunkat, azaz első csoport mindent kitanulni 3 traitig, utána mindent kitanulni 6 traitig, utána vagy a kevésbé fontos tárgyakkal ugyanez, vagy a meglévőkez vinni 9-9 traitig, majd a következő adag fegyvert vinni 3-3 majd 6-6 és végül 9-9 traitig. Például light armornál, ha 3 traitet tudunk kitanulni egy időben, akkor a  Head vagy Shoulder kivételével mindet vinni 3-3 traitig, ha ez megvan, akkor mindet 6-6, ig és itt eldönteni, van e szükségünk medium armorba belekezdeni vagy sem, és ha nem, akkor menni 9-9 traitig, ha igen, akkor a kihagyott hetedik light ruhadarabbal és két mediummal elindulni 3-3 és 6-6 traitig, majd a lightnél tovább 9-9 ig mindent, és ha kész az első 6 tárgy, akkor folytatni a hátralévőkkel. Többi szükséglet szerinti sorrendre ugyanez igaz.